Followers

Selasa, 12 April 2011

Sakit Pinggang Ketika Hamil


SAKIT PINGGANG

Punca-puncanya:
   
   Biasanya masalah sakit pinggang ini adalah disebabkan tindakan perubahan hormon yang melembutkan ligamen-ligamen ibu dan menyebabkan ada sebahagiannya tegang akibat daripada perubahan posisi dan bentuk badan.   

Cara-cara Pencegahan:

   
1. Gerakkan tulang punggung secara pelahan-lahan, regangkan kaki dan bengkokkan lutut, ketatkan punggung dan halakan tulang punggung ke atas kemudian ke bawah dengan gerakan yang pelahan.

   2. Tidurlah di atas tilam yang teguh, pusing tubuh ke sisi sebelum bangun.

   3. Elakkan memakai kasut bertumit tinggi kerana kasut bertumit tinggi akan mengubah kedudukan pelvis atau tulang punggung serta mempengaruhi tubuh ibu dan menyebabkan ketegangan.

Cara-cara Mengubati :

   1. Jika sakit di bawah tulang bahu, cuba pakai coli yang lebih besar atau buka cangkuknya.

   2. Pusingkan bahu secara perlahan untuk mengurangkan ketegangan dan mengendurkan otot-otot dibelakang.

   3. Jika sakit jauh dibawah, terutamanya pada satu sisi, maka jagalah postur atau bentuk tubuh anda.

   4. Jika sakit di pelvis atau tulang punggung, cuba gunakan bengkung (gerdle) penyokong kehamilan jika terasa sangat sakit atau apabila anda terpaksa berdiri lama.

   
5. Gerakkan pelvis atau tulang punggung boleh juga membantu menghilangkan sakit pinggang.>>>>>sajer nak kongsi citer sikit...sebab skrg pinggang aku belah kanan tiba2 rasa sakit...maybe aku byk membongkok masa ambil barang...hope xder pape..tapi nak tidur pun susah...asyik terjaga jer...ape leh wat kan...terima je lah.....urut2 je lah....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini

JOM KLIK SINI